На 12 април честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. Прочетете

...
На 12 април честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. Прочетете
Коментари Харесай

На този ден: Честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

На 12 април честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. 
Прочетете още
Авиацията е доктрина и процедура на полета на летателен уред в атмосферата, а също вкупом наименование на свързани с тях типове активност. 

Космонавтиката (от древногръцки Вселена и мореплаване) е процесът по проучване на галактическото пространство благодарение на автоматизирани и пилотирани галактически апарати. 

Значителен принос в теорията и практиката на полета внася немският академик Ото Лилиентал. Между 1891 и 1896 година той проектира, построява и облита няколко планера. На 17 декември 1903 година се прави първият сполучлив полет на аероплан от американските механици Братя Райт с мотор с вътрешно горене, работещ с авиогориво. 

Терминът " космонавтика " вкарва Г. Е. Лангемак. Началото на практическото асимилиране на космоса е сложено на 4 октомври 1957 година със старта на първия неестествен сателит на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз. Начало на пилотираната космонавтика става полетът на руския космонавт Юрий Гагарин на 12 април 1961 г. 

Посолството на Руската Федерация у нас, дружно със Столичната община – регион „ Банкя ” провеждат тържествена гала, отдадена на 55-годишнината от първия полет на човек в космоса. Мероприятието ще се организира от 12.00 часа пред паметника на Юрий Гагарин в Банкя, където изключителният и пълномощен дипломат на Русия в България Юрий Исаков ще произнесе тържествено слово. Гостите на празника ще имат опция да видят креативен осъществявания на учениците от Средното учебно заведение към Посолството на Русия, както и от 78 СОУ „ Христо Смирненски ”, след което пред монумента ще бъдат поднесени цветя и венци. 

По мотив Деня на космонавтиката във фоайето на Българската академия на науките ще бъде открита изложбата „ Високо на Земята “. Изложените 16 картини на художника Ильяс Айдаров са били на дълго орбитално странствуване в космоса и доста пъти са обиколили планетата на борда на Международната галактическа станция. 

Творецът, който самичък ще показа картините си, споделя „ Уверен съм, че естетическата полезност и силата на картините се дефинират освен от положението на създателя и усещането на фена, само че и от изминатия път от тях във времето и пространството. Ето за какво скъпите за моето сърце произведения желая са се повдигнат високо над Земята ”. 

Ильяс Айдаров е художник и проектант, роден през 1956 година в Казан. Член е на Руската художествена академия, национален художник, учен от Международната академия за просвета и изкуство. Награждаван е неведнъж с висши държавни и публични оценки. За неповторимата галерия на борда на Международната галактическа станция е вписан в книгата „ Рекордите на Гинес “. Творбите му са из целия свят в частни, корпоративни и музейни сбирки.

Почитаме Свети Василий Изповедник

В деня, когато християнската църва уважава паметта на Свети Василий Изповедник, всички дами с името  Деница или Денница  празнуват своя имен ден.

Деница е име, които произлиза от националния фолклор и значи Родена по зазоряване. В предишното по-популярната версия на името била Денница, защото по този метод е наричана планетата Венера – първата звезда на небесния небосвод при изгрев и залез слънце.

Никой обаче не може да каже дали е случайност, че дамите, които са кръстени на изгрева на Венера, честват именния си ден в деня, когато целия свят празнува Деня на космонавтиката. Днес обаче Деница е по-използваната версия на българското име. Освен на 12 април дамите с това има честват и на 8 ноември, когато се уважава Свети Архангел Михаил.

Според някои източници първият ангел, който се възнесъл на небето, също носил името Деница.

На 12 април православната черква уважава и паметта на преподобен Василий изповедник. Той е живял по времето на император Лъв Исаврянин и е предпочел монашеското усамотение пред светския живот. Преподобен Василий се е противопоставял на иконоборчеството и поради обстоятелството, че е защитавал светите икони е бил подложен на доста мъчения. Въпреки това той е отхвърлял еретическото обучение. Заедно със Свети Прокопий е затворен в тюрма, където е малтретиран до гибелта на император Лъв.

След кончината на владетеля преподобен Василий и всички монаси дружно с него били освободени. Те продължавали да проповядват каноните на православното християнство. Свети Василий умира през 750 година, а преди гибелта си се отдал на непоколебим пост и молитва като признателност към Бог.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР